Συμπύκνωση σε επαγωγικές εστίες: αιτίες, μέτρα αντιμετώπισης και λύσεις

Συμπύκνωση σε επαγωγικές εστίες: αιτίες, μέτρα αντιμετώπισης και λύσεις

Σε κάθε σπίτι, η κουζίνα είναι αναμφισβήτητα το δωμάτιο που συγκεντρώνει την περισσότερη εσωτερική ρύπανση, όπου η ποιότητα του αέρα είναι πιο πιθανό να επηρεάζεται λόγω του καπνού, των οσμών και των οργανικών σωματιδίων που παράγονται κατά την προετοιμασία του φαγητού. 

Όταν οι ατμοί που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος έρχονται σε επαφή με πιο κρύες επιφάνειες, εκτός από το πρόβλημα των επιβλαβών οσμών, υπάρχει και το πρόβλημα της δημιουργίας συμπύκνωσης υδρατμών, ειδικά εάν χρησιμοποιείτε επαγωγική εστία. Παρόλο που αυτός ο τύπος εστίας έχει το πλεονέκτημα ότι απελευθερώνονται λιγότεροι ρύποι στον αέρα, έχει επίσης το μειονέκτημα ότι παράγει περισσότερη συμπύκνωση σε σχέση με τις εστίες αερίου. Αυτό συμβαίνει λόγω της υψηλότερης απόδοσης θέρμανσης και της ταχύτητάς τους. Αυτό το δυσάρεστο φαινόμενο μπορεί να οδηγήσει σε εναπόθεση βρωμιάς και, με την πάροδο του χρόνου και σε φθορά των επιφανειών. 

Τα καλά νέα είναι ότι δίνοντας λίγη περισσότερη προσοχή στο χώρο μαγειρέματος, το πρόβλημα της συμπύκνωσης μπορεί να λυθεί αποτελεσματικά. 

Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε γιατί σχηματίζεται συμπύκνωση υδρατμών στον απορροφητήρα, και θα δώσουμε έγκυρες συμβουλές για το πώς να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε σωστά τον απορροφητήρα σας, αποτρέποντας ενδεχόμενη δυσλειτουργία ή κίνδυνο της υγιεινής της κουζίνας σας. 

ΑΙΤΙΑ ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗΣ ΥΔΡΑΤΜΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΗΡΕΣ 

Ο σχηματισμός συμπύκνωσης υδρατμού στον απορροφητήρα σας είναι απλώς το αποτέλεσμα ενός θερμικού σοκ μεταξύ της ψυχρής θερμοκρασίας της επιφάνειας του απορροφητήρα, του ζεστού ατμού και της υγρασίας που ανεβαίνει από την εστία κατά την προετοιμασία του φαγητού. Αυτό το φαινόμενο είναι ακόμη πιο αισθητό κατά τη διάρκεια του χειμώνα καθώς οι μεταλλικές επιφάνειες γίνονται πιο κρύες από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό σταγονιδίων υδρατμού στην επιφάνεια του απορροφητήρα, τα οποία τείνουν να αναμειγνύονται με υπολείμματα λίπους και να συσσωρεύονται στο εσωτερικό του απορροφητήρα. Το στρώμα βρωμιάς που προκύπτει κινδυνεύει να φράξει τα φίλτρα λίπους στον απορροφητήρα και να προσελκύσει ατμοσφαιρικούς ρύπους (όπως σκόνη). Για να μην αναφέρουμε ότι σταγόνες υγρασίας μπορεί να πέσουν στην εστία, υπονομεύοντας την υγιεινή της κουζίνας και την ασφάλεια του μαγειρέματος καθώς επίσης κινδυνεύουν να καταστρέψουν τα έπιπλα/ντουλάπια. 

 

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗ ΣΤΟΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΗΡΑ 

Πώς μπορεί να αποφευχθεί η συμπύκνωση σε περίπτωση χρήσης επαγωγικών εστιών; 

Ακολουθούν μερικές πρακτικές συμβουλές για να προσπαθήσετε να αποφύγετε ή τουλάχιστον να περιορίσετε αυτήν την ενοχλητική κατάσταση: 

  • Να χρησιμοποιείτε πάντα τον απορροφητήρα –η μη συχνή χρήση του απορροφητήρα είναι μία από τις κύριες αιτίες της συμπύκνωσης. 
  • Ανάψτε τον απορροφητήρα πριν το μαγείρεμα – Για να μεγιστοποιήσετε την αποτελεσματικότητα του απορροφητήρα, ενεργοποιήστε τον πριν το μαγείρεμα: έτσι θα τον προετοιμάσετε να διαχειριστεί αποτελεσματικά τον ατμό και να αποτρέψει τη συμπύκνωση. 
  • Καλύψτε τα μαγειρικά σκεύη με καπάκι κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος – Για να περιορίσετε το θερμικό σοκ μεταξύ του απορροφητήρα και του ζεστού ατμού, προσπαθείτε πάντα να καλύπτετε κατσαρόλες και τηγάνια με καπάκι κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. 
  • Διατηρείτε τον απορροφητήρα σας σε καλή κατάσταση– Ο έλεγχος των φίλτρων του απορροφητήρα είναι μια άλλη πρακτική αντιμετώπισης της συμπύκνωσης. Μπορείτε να πλένετε τα μεταλλικά φίλτρα λίπους (ή να τα αντικαθιστάτε εάν είναι ιδιαίτερα βρώμικα), ενώ τα φίλτρα ενεργού άνθρακα πρέπει να αντικαθίστανται περιοδικά για να εξασφαλίσετε επαρκή καθαρισμό του αέρα.  
  • Τοποθετήστε έναν απορροφητήρα με τεχνολογία κατά της συμπύκνωσης – Αν το φαινόμενο επιμένει παρά όλες αυτές τις προφυλάξεις, μια είναι η πραγματικά αποτελεσματική λύση! Η εγκατάσταση ενός απορροφητήρα που να διαθέτει τεχνολογία ειδικά σχεδιασμένη  κατά της συμπύκνωσης των υδρατμών. Η επιλογή ενός τέτοιου απορροφητήρα μπορεί να σας απαλλάξει μια για πάντα από το πρόβλημα της συμπύκνωσης στην κουζίνα! 

 

IN NOVA ZERO DRIP ΑΠΟ ΤΗ FABER: Η ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗΣ 

Πρωτοπόρος της καινοτομίας στον κόσμο της κουζίνας, η Faber αντιμετωπίζει το πρόβλημα μέσω της σειράς απορροφητικών της IN NOVA ZERO DRIP! Οι μηχανισμοί απορρόφησης της σειράς καταπολεμούν αποτελεσματικά τη συμπύκνωση τη στιγμή που σχηματίζεται: συλλέγοντας την σε ειδικό δίσκο. Ένας θρίαμβος προηγμένης τεχνολογίας και έξυπνου σχεδιασμού, αυτή η σειρά εξασφαλίζει ανώτερη απόδοση και διατηρεί την κουζίνα στεγνή ανά πάσα στιγμή. 

Σχεδιασμένοι για να προσφέρουν μέγιστη ισχύ απορρόφησης και ενεργή προστασία κατά της συμπύκνωσης, οι IN-NOVA Zero Drip συλλαμβάνουν αποτελεσματικά τους ατμούς και τις αναθυμιάσεις του μαγειρέματος, χάρη στη μεγάλη επιφάνεια απορρόφησης και την εξαιρετική ροή του αέρα. Η τεχνολογία Zero Drip διασφαλίζει την προστασία των επίπλων κουζίνας, μέσω ενός φίλτρου λίπους που είναι ειδικά διαμορφωμένο έτσι ώστε οι σταγόνες συμπύκνωσης να συγκεντρώνονται σε έναν ειδικά σχεδιασμένο δίσκο, που μπορεί να αδειάσει εύκολα. Η ειδοποίηση κορεσμού φίλτρου σάς προειδοποιεί όταν είναι ώρα να καθαρίσετε ή να αντικαταστήσετε τα φίλτρα. Διαθέσιμος σε διαφορετικά μεγέθη, ο απορροφητήρας μπορεί να προσαρμοστεί σε διάφορους τύπους κουζινών.  

Μια ακόμη σειρά απορροφητήρων Faber, που διαθέτουν την τεχνολογία Zero Drip είναι η σειρά επιτοίχιων απορροφητήρων Glam-Fit & Glam-Light, που χαρακτηρίζονται από μινιμαλιστικό σχεδιασμό και καθαρές γραμμές. Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του πρωταγωνιστικού μοντέλου της σειράς, του επιτοίχιου απορροφητήρα Glam-Light Zero Drip Plus είναι το κομψό πάνελ του: ένα απλό πάτημα του κουμπιού "Zero Drip" ενεργοποιεί τη θερμική αντίσταση που βρίσκεται πίσω από το γυαλί, στο εσωτερικό του απορροφητήρα, αποτρέποντας έτσι ενεργά το σχηματισμό σταγονιδίων συμπύκνωσης, ακόμη και κατά τη διάρκεια παρατεταμένου μαγειρέματος. Η ειδική ματ επιφάνεια και οι λαμπερές λεπτομέρειες το καθιστούν ένα πλήρως σύγχρονο μοντέλο. 

Η συμπύκνωση στον απορροφητήρα είναι ένα κοινό και ενοχλητικό πρόβλημα, που μπορεί όμως να αποφευχθεί. Με την τακτική χρήση του απορροφητήρα, την ενεργοποίηση του πριν από την έναρξη του μαγειρέματος και την καλή συντήρηση, είναι δυνατό να μειωθούν οι κίνδυνοι και οι δυσάρεστες συνέπειες αυτού του φαινομένου. Για να λύσετε αυτό το πρόβλημα μια για πάντα, η τοποθέτηση απορροφητήρα κατά της συμπύκνωσης προσφέρει μια ολοκληρωμένη και προηγμένη λύση, εξασφαλίζοντας στεγνή και προστατευμένη κουζίνα ανά πάσα στιγμή, όπου μπορείτε να μαγειρεύετε, να φάτε και να διασκεδάζετε με την ηρεμία που σας αξίζει. 

Back to blog

Blog Categories